Erdei Drótköteles Kalandpálya Építés

Az Erdei Drótköteles Kalandpályák, kalandparkok alapját a fák közé kifeszített drótkötél tartórendszer adja, melyre különböző nehézségi fokozatú akadályok, elemek építhetők.

Az Erdei Drótköteles Kalandpályákhoz, kalandparkhoz biztosítórendszer is tartozik (a pályán a biztosító drótkötélrendszer, illetve a vendégen a személyi védőfelszerelés), mely lehetővé teszi a pályát használó vendég részére az extrém kalandok tökéletes biztonságban történő megélését.

Orczy Kalandpark - Új Liget Kalandpark Kft.
Orczy Kalandpark - Új Liget Kalandpark Kft.

Tervezés

Az Erdei Drótköteles Kalandpályák, kalandparkok pontos terve mindig a kiválasztott hely függvényében készül el. Előzetes területbejáráskor megbizonyosodunk a terület alkalmasságáról, felmérjük a terepviszonyokat, a leendő pályák elhelyezkedéseit, illetve azok esetleges korlátait.
Ezután vázoljuk fel a területben rejlő lehetőségeket.

A terület felmérése több szakaszra oszlik:
-Területfelmérés
-Szükség esetén a parkban található fák geodéziai felmérése
-Látványterv készítés
-Fák vizsgálata teherbírás és egészségességi szempontból

Fák védelme

56447343111416749590.jpg
Erdészeti szakértő bevonásával történik a fák növény-egészségügyi felmérése és műszaki minősítése. A szakértői jelentés kiterjed a faállomány általános jellemzőire, az elfoglalt területre, a fontosabb állomások kiépítéséhez valószínűleg alkalmas példányokra.

A drótköteles kalandpályák, kalandparkok pihenőpontjait képező, a fák törzsére telepített ún. platformok építésekor a fák törzsét sem fúrással, sem bevágásokkal nem károsítjuk. Minden platform (pihenő) eltávolítható. A parkokban a platformok használata és eltávolítása a fákat nem károsítja. Ágakat csak nagyon szükséges esetekben, veszélytelenítésként (száraz ágak) vágunk le. A fák teljes környezetét védjük a majdani látogatók (sétálók) okozta lehetséges károktól (például ösvények kialakítása, fák kiálló gyökerének védelme).

Építés

A létesítmény kialakításában az elvárható technikai színvonalnak megfelelően, statikai terhelési számításokat és statikai szabványi előírásokat veszünk figyelembe.

A létesítmény minden eleme szabványos, minősített anyagból, kötőelemből készül.

A megfelelő teherbírás, állékonyság – biztonsági tényezővel rászámolva – statikai számítások alapján van alátámasztva.

A kivitelezés biztonságtechnikai megvalósítása szakirányú szakember bevonásával történik meg.

Az építés során fokozottan ügyelünk, és kellő óvintézkedéseket teszünk arra vonatkozóan, hogy a természetben ne tegyünk kárt, illetve a kivitelezés minden szempontból megfeleljen (Magyar), az európai és a nemzetközi természetvédelmi előírásoknak.

A platformok tartószerkezete háncsólt farönkből kerül kiépítésre. A farönkökön furatok vannak kialakítva. A darabokat acél menetes szárakkal húzzuk össze úgy, hogy azok egymásba illeszkedve szorítókötést alkotnak a fatörzs kéregrétegén vagy a telepített oszlopokon.
Ezután a platform vázára igazított fedőréteget helyezzünk el húzott faáruból, mely lépésálló pallóként szolgál.
A fákat összekötő kötélpálya kialakítását a szorított távtartó fagyűrű felhelyezésével kezdjük. A speciális szorító bilincsekkel felhelyezett acélsodrony kötelek, ezeken a fagyűrűkre támaszkodnak fel, így sem a fa kéregrétegét sem a tartó oszlopokat nem károsítják direkt kapcsolattal. A többi pálya-, illetve akadályelem a kötélzethez lesz erősítve.

A kötésekhez felhasznált biztosító bilincsek, a sodronykötél és a felhasznált faáru anyagi és műszaki minősége gyártó által garantált.

Minőségbiztosítás

23806411521412424502.png
Az kalandpályák, kalandparkok létesítésekor és üzemeltetésekor egyaránt maximálisan megfelelünk az irányadó magyar és európai szabványoknak:


- Üzembe helyezés XP S 52-902-1 Kalandpark létesítés szabványa (erdei kalandpark), valamint az MSZ EN 15567-1:2015 és az MSZ EN 12572-1:2007 jelű szabványok alapján,
- Üzembe helyezést megelőző biztonságtechnikai szemle,
- Védőeszközök belső juttatási rendje /1993. évi XCIII. tv. alapján
- Statikai vizsgálat, statikai számítások a MSZ EN 15567-1:2015 és az MSZ EN 12572-1:2007 és EUROCODE jelű szabványok alapján,
- Favizsgálat (a felhasználásra kerülő fák állapotvizsgálata)
- Üzembe helyezési dokumentációk (tervezői-, gyártói megfelelőségi nyilatkozatok, üzemi próba jegyzőkönyv, stb.)
- Biztonságos üzemeltetéshez kapcsolódó szabványok jegyzéke MSZ EN 15567-2 Sport- és szabadidős berendezések. Kötélpályák. Üzemeltetési követelmények.

Az alábbi üzenetküldő segítségével kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot:

*Név
Telefonszám
*E-mail cím
Üzenet

Eseménynaptár

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Kalandsziget-Tiszafüred

92679289521531035517.jpg
Szeretettel vár Magyarország legnagyobb Kalandszigete!